Effectief een contentplanning maken met Hero, Hub & Hygiene

Wij schrijven tegenwoordig geen content meer zonder een bijbehorende contentplanning. Niet omdat we verslaafd zijn aan het maken van digitale agenda’s, maar omdat zo’n overzicht ook daadwerkelijk wat kan toevoegen voor de kracht van je merk. Ons geheim? Hero, Hub & Hygiene uit het 3H-model!

Een uitleg van hero, hub en hygiene

Hero, Hub en Hygiene lijken drie volledig willekeurig gekozen termen (en dat is misschien ook wel zo). Daarom gaat ie ook wel door het leven als het 3H-model. Dit model is specifiek bedoeld om het creatieve proces van jouw content te stimuleren. Hierbij wordt niet precies gekeken naar een medium, maar meer naar het doel dat het heeft. Trotseer ze alle drie, en je mag jezelf een wechte contentmeester noemen. We gaan ze bij langs.

Het hero, hub en hygiene - model

1. Hero

Doel: Je merk aan de grote klok hangen

Hero-content is waar het allemaal om draait bij je bedrijf. Dit is het moment suprême waar je misschien wel maanden naar toe hebt gewerkt: de lancering van een nieuw product, een bedrijfsovername of die grootse TV-commercial waarin je éindelijk de visie van je bedrijf deelt. Het gaat hier om berichten waar zoveel mogelijk mensen van op de hoogte moeten zijn, waar je meer fans en bereik mee genereert. Hero-momenten zijn er maar een paar keer per jaar – en het is belangrijk om deze momenten ten volste te pakken.

2. Hub

Doel: Inspiratie & kennis voor je vaste doelgroep

Hiermee laat je de passie, interesse en expertise van je bedrijf zien. Content waar je over nagedacht hebt, en misschien binnen een groter plaatje passen. Deze blog is een goed voorbeeld: hiermee laten we zien waar we mee bezig zijn binnen Compion én hoe we onze doelgroep willen helpen. Maar Hub is ook content ter ondersteuning van Hero. Een teaser voor je nieuwe product of een nieuwsbrief met highlights van de afgelopen tijd. Hub-content plan je op periodieke wijze door het hele jaar.

3.Hygiene

Doel: Top of mind blijven

De instapdrempel voor jouw organisatie. De FAQ-pagina van je website, maar ook de plek waarbij je doelgroep een indruk krijgt van jouw reilen en zeilen. Dit kan van alles zijn (van een personeelsuitje tot een nieuwtje relevant voor jouw branche), en hoeft niet per se gebonden te zijn aan een grotere campagne. Dit maakt de content niet minder belangrijk: een dagelijkse social media-post of een pagina op de website waar je alle vragen van je doelgroep beantwoordt, versterkt je aanwezigheid als organisatie én geeft een positieve indruk van je prestaties.

Wees consistent

De belangrijkste vuistregel bij het invullen van het 3H-model: wees consistent! Bij het maken van een contentplanning, is een periodieke uitrol van je content ontzettend belangrijk. Dit betekent niet dat je elke dag om stipt 11.00 uur een bericht de deur uit moet doen (al helpt dat wel), als er maar op reguliere basis content verschijnt. Zelfs als je bedrijf al de nodige bekendheid heeft vergaard. Sterker nog: hoe groter jouw organisatie is, hoe meer jouw doelgroep verwacht dat jij wat van je laat horen.

Andersom werkt ook: laat jij regelmatig wat van je horen, dan creëer je automatisch de indruk dat het goed gaat! Zie het als het doekje halen over de tafel, zodat ie er mooi schoon (en hygiënisch) uit blijft zien.

Tentstokken

Hoe je hier handigheid in krijgt? Hero, Hub & Hygiene-model is het beste in te vullen als jij jouw grote momenten als bedrijf goed voor ogen hebt. Naar welke zaken werk je altijd toe? Bij een kledingbedrijf staat misschien wel het begin van elk seizoen centraal, waarin ze de nieuwe mode tentoonstellen. Of voor een hotel de momenten waarop men in grote getale op vakantie gaan. Misschien heb jij als makelaar zo ook wel jouw belangrijkste momenten in het jaar. Deze ‘tent-poles’ – zoals ze het in Engelse vaktermen ook wel noemen – zijn jouw leidraad voor het maken van een contentplanning. Zo wordt ook jouw bedrijf de held die jouw doelgroep nodig heeft!

Geen tijd voor een goede contentplanning?

Geen probleem, Geert neemt je contentplanning graag uit handen.
Mail Geert of bel 058 – 203 8076