Maak in 10 stappen je tekst SEO-proof

Waar we in onze vorige blogpost ingingen op het algemene proces van het schrijven van teksten, duiken we nu dieper in het schrijven van online teksten, oftewel een goede SEO-tekst. We gaan in op de voorbereidingen die je moet treffen voor je gaat schijven, hoe je te werk gaat met je tekst en hoe je vervolgens alle puntjes op de ï van jouw SEO-tekst zet. Met behulp van deze 10 stappen is jouw websitetekst helemaal SEO-proof!

Een kort opwarmertje

De term SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ (zoekmachine optimalisatie). Alle technieken die ingezet worden om de waarde van je website te vergroten, vallen onder SEO. Deze technieken zijn gericht op het optimaliseren en verbeteren van je website of webshop voor de vindbaarheid in zoekmachines (Google, Bing en AltaVista enzo.)

Ben je er klaar voor? Hou je vast voor de reis door het SEO-stappenplan!

Stap 1. Weet wie je publiek is

Het is en blijft een belangrijke kwestie; Als je weet voor wie de boodschap bedoeld is, kan je de tone of voice precies afstemmen op wat de doelgroep wil weten. Leer je doelgroep kennen, bijvoorbeeld via Google Analytics, of nog beter: ga met ze in gesprek. Zo maak je content waar ze naar op zoek zijn.

Stap 2. Waar voer je je lezer mee?

De volgende stap is om te onderzoeken welke onderwerpen populair zijn. Een zoekmachine wil namelijk vragen van bezoekers beantwoorden. Weet je wat je doelgroep zoekt én geef jij in je content het passende antwoord? Dan is de kans alweer wat groter dat je pagina als relevant door zoekmachines wordt aangemerkt. Kijk bij je onderzoek niet alleen naar hoe vaak mensen op een bepaalde zoekwoordencombinatie zoeken maar ook wanneer.

Om te kijken wat populaire onderwerpen zijn kan je naar Google trends gaan of een kijkje nemen in Google Search Console. Ook kan je kijken welke trends er op social media spelen en daarop inspelen om zo je content nog relevanter te maken.

Stap 3. Bepaal de juiste zoekwoorden

Voordat je je SEO-tekst gaat schrijven is het belangrijk de juiste keywoorden te bepalen. Internetters zoeken meestal met twee a drie woorden of gebruiken hele zinnen doormiddel van spraakopdrachten. Meer dan 70% van deze internetters kijkt vervolgens niet verder dan de bovenste vier zoekresultaten. Het is daarom van belang je tekst zo te optimaliseren dat je de belangrijkste zoekwoorden en zinnen in de tekst staan. Een zoekterm kan uit 1 woord (communicatiebureau) of meerdere woorden (communicatiebureau online marketing) bestaan. Kies daarom één belangrijk zoekwoord, waar je echt op wilt scoren en twee a drie ondersteunende zoektermen. Plaats je belangrijkste zoekwoord in de SEO-titel, dat nodigt mensen uit tot doorklikken. Door WordPress te gebruiken kan je dat eenvoudig controleren met de Yoast SEO plugin.

Stap 4. Waar zet je de belangrijkste woorden neer?

Vat je artikel samen en zet deze samenvatting bovenaan je website. Probeer in deze samenvatting al antwoord te geven op de vraag van de bezoeker, zo hoeft de lezer niet te lang te zoeken naar het antwoord (internetters zijn vaak een tikkeltje lui en ongeduldig). Noem je belangrijkste zoekterm binnen de eerste 25 woorden. Deze worden het snelst opgepikt door de zoekmachine. Bij het SEO-optimaliseren van een webtekst voeg je context toe met synoniemen en gerelateerde woorden. Betekenisverwanten (synoniem van ‘synoniemen’) vind je onder andere op synoniemen.net. Zet ook je belangrijkste zoekwoord in de URL. Zo weet de lezer waar het artikel over gaat.

Stap 5. Kort of laaaang

De meeste bezoekers houden van korte en krachtige teksten. Ze willen zo snel mogelijk de juiste informatie. Zoekmachines zijn daarentegen blij met lange teksten van minmaal 300 woorden. Hmm verwarrend. Wat hierbij belangrijk is, is dat je het interessant houdt voor de lezer. Ga niet onnodig dingen herhalen of minder belangrijke informatie delen, maar kom met verassende of grappige elementen. Lukt dit niet kies dan voor korter.

Stap 6. Ervaringen, tips en tricks

Als er op hetzelfde onderwerp veel concurrentie is, is het lastig om op de eerste plek in Google te komen. Door extra woorden toe te voegen aan je voornaamste zoektermen beperk je de concurrentie. Bekende voorbeelden waar veel op wordt gezocht zijn:

– Gratis (we blijven Nederlanders)
– Info
– Tips (‘gratis tips’, hoe goed moet dat het dan wel niet doen!)
– Ervaringen

Als je dit soort woorden relevant zijn voor je content, voeg deze dan zeker toe! Want dat gaat extra bezoekers opleveren.

Stap 7. De meta-omschrijving

De meta-omschrijving is de omschrijving van de inhoud van de pagina. Deze omschrijving wordt in de zoekresultaten onder de titel getoond.

De meta-omschrijving dient als een visitekaartje voor je website. Verleid daarom je lezer met een kort maar krachtige omschrijving die voor de lezer duidelijk maakt wat je op de pagina gaat vertellen. Als het lukt schrijf dan je belangrijkste zoekterm in de meta-omschrijving. Zo klikken er hoog waarschijnlijk nog meer mensen op jouw website.

Stap 8. Beeld zegt meer dan duizend woorden (toch?!)

Afbeeldingen kunnen een belangrijke functie hebben in je tekst. Zoekmachines kunnen deze plaatjes alleen niet in detail bekijken (zo ver gaat de technologie nou ook weer niet). Toch is het mogelijk om de zoekmachine te vertellen wat erop staat door hun bestandsnaam en alt-tekst. Noem een plaatje van een ruimteschip bijvoorbeeld ‘ruimteschip’ in plaats van ‘afbeelding3’.

De alt-tekst (alternatieve tekst) is de omschrijving van een plaatje. Deze omschrijving zie je wanneer het plaatje niet wil laden. In de alt-tekst omschrijf je wat er op het plaatje staat, zorg dat deze tekst een relevant keyword bevat. Blinden of slechtzienden kunnen de website voor laten lezen. Daarbij wordt de alt-tekst ook gebruikt. Zo maak je je website meteen ook iets geschikter voor deze groep bezoekers.

Stap 9. What’s the plan?

Je kent inmiddels je doelgroep en schrijft content die aansluit bij de informatie die je doelgroep zoekt: check! De bezoekers stromen nu je zorgvuldig in elkaar getimmerde website binnen, top! Tijd voor stap 9. Wat wil je dat de bezoeker doet op je pagina? Wil je de bezoeker informeren, iets laten doen of wil je iets verkopen? Laat het doel naar voren komen op je website. Wil je de lezer uitnodigen om zich voor je nieuwsbrief in te schrijven, plaats dan bijvoorbeeld het inschrijfveld hiervoor direct in je artikel. Product verkopen? Plaats een directe link naar de webshop. Het is belangrijk om het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Stap 10. Zorg dat je de lezer vasthoudt.

Nog steeds aan het lezen? Yes, dan hebben we wat goed gedaan! Meer dan 80% van teksten wordt namelijk vaak niet gelezen. Teksten worden vaak alleen gescand. Daarbij kijkt de lezer vooral naar de titel, tussenkopjes, quotes en links. Ze willen klikken, klikken,klikken! Door je SEO-tekst bijvoorbeeld af te sluiten met 2 linken naar andere content kunnen lezers hun weg volgen en houd je bezoekers vast op jouw site. Voor Google is dit een teken van dat je kwaliteit brengt.

Lees daarom ook:

4 redenen waarom wij wireframes maken

Treffende teksten schrijven: 101