Geldhulpcampagne voor Gemeente Leeuwarden doorbreekt taboe rondom schulden

Je hebt schulden, maar weet niet waar je terechtkunt. Voor veel inwoners van de gemeente Leeuwarden helaas een herkenbaar probleem. En hoewel er genoeg hulpbronnen zijn, zagen veel inwoners door de bomen het bos niet meer. Gemeente Leeuwarden vroeg ons om hen te bereiken en de weg te wijzen. Het resultaat? Een campagne die zowel gezien werd én impact maakte.

“Je bent niet alleen.”

We wisten meteen dat dit verder ging dan een ‘gewone’ campagne. We konden maatschappelijk echt het verschil maken. Hoe we dat deden? Met de krachtige boodschap: Je bent niet alleen. Want laten we eerlijk zijn: sommigen voelen zich wel alleen. Daarom brachten we het concept tot leven door portretten van contrastrijke mensen – een nieuwkomer met een Fries, een jongere met een oudere – te versmelten en deelden we verhalen van échte inwoners die zelf ook in de schulden zaten. Maximale herkenbaarheid, daar gingen we voor.

Een campagne die de stad bereikte

Om de boodschap écht binnen te laten komen, maakten we gebruik van verschillende communicatiemiddelen, zowel online als offline. We wisten dat het belangrijk was dat niemand om de campagne heen kon. Daarom gingen we voor rondwegreclame en LED-schermen in Leeuwarden, en flyers in vier verschillende talen. Ook stonden er vrijwilligers, compleet met beachflags en herkenbare kleding, klaar in buurt- en dorpskamers. Zo zagen inwoners meteen waar ze terechtkonden voor hulp.

“Ik heb nog nooit meegemaakt dat een campagne zó zichtbaar was.”

Marianne Reitsma, communicatieadviseur Gemeente Leeuwarden

Hulp binnen handbereik

Steeds opnieuw verwezen we door naar een overzichtelijke, door ons ontwikkelde website: geldhulp.nl. Hier werd de eerste stap richting hulp in één oogopslag duidelijk: ga langs bij een buurt- of dorpkamer, of kijk naar een initiatief als Geldfit of Datgeldtvoormij.

Daarnaast interviewden we verschillende personen die ervaring hebben met schulden. De ervaringsverhalen die we daarvan maakten, plaatsten we op de website in tekst én video’s. Vanwege de privacy van de geïnterviewden, maakten we gebruik van acteurs om het verhaal over te brengen. Voor elke doelgroep maakten we een verhaal met als doel herkenning te geven én de drempel te verlagen om, net als de persoon in de video, ook om hulp te vragen.

De website voldoet aan de juiste toegankelijkheidsnormen, is meertalig én heeft een voorleesfunctie. Zo proberen we ervoor te zorgen dat het voor zoveel mogelijk bezoekers makkelijk is om de informatie door te nemen.

Toegankelijk belteam

De inwoners die niet digitaal vaardig zijn? Die konden bellen naar een speciaal telefoonnummer. We hebben een kundig belteam aan het werk gezet, dat mensen stap voor stap begeleidde naar de juiste hulp. En de bellerscripts? Die schreven wij ook! Geen ‘toets 1 voor hulp’-verhaal, maar teksten die vertrouwen gaven en mensen echt verder hielpen. Dat blijkt ook uit de resultaten: In de eerste fase van de campagne werden er meer dan 300 gesprekken gevoerd, met een gemiddelde gespreksduur van 11 minuten en zelfs uitschieters van 45 minuten. Er werd dus echt naar de mensen geluisterd. En daar zijn we best trots op!

Bereik, impact én de juiste hulp

De campagne leverde meer indrukwekkende resultaten op. Het bereik was enorm: in slechts 6 weken tijd werden de advertenties 1.127.636 keer weergegeven, wat betekent dat elke inwoner gemiddeld 8,7 keer de campagne zag. De online campagne was ook bijzonder succesvol. Het doorklikpercentage voor Google zoekadvertenties lag met 10% ver boven het gemiddelde van 5%! Wat dit betekent? De zoektermen en advertentierelevantie zijn hoog. Daarmee sloten we naadloos aan op de vragen en informatiebehoefte van inwoners van de gemeente!

Het bereik was enorm: in slechts 6 weken tijd werden de advertenties 1.127.636 keer weergegeven, wat betekent dat elke inwoner gemiddeld 8,7 keer de campagne zag.
Wilmer – marketeer bij Compion

De campagne zorgde ervoor dat geldhulp niet langer een taboe-onderwerp was, maar juist zichtbaar. Overal in de stad. En het allermooiste? Meer mensen vonden hun weg naar de juiste ondersteuning. Doel bereikt!

Ook jouw boodschap zichtbaar maken?

Neem contact op met Karinus, hij helpt je graag!
Mail Karinus of bel 058 – 203 8076